De omgeving

Kinderopvang De Hooijbergh bevindt zich midden tussen de weilanden net even buiten Schagen. Om ons heen niets dan rust, slootjes vol vis en kikkers, weidevogels, koeien en paarden, ganzen en hazen. In het voorjaar bloeien de tulpen en in de zomer ruikt het naar vers hooi.

De Hooijbergh heeft een terrein van bijna drie hectare groot. Een groot gedeelte daarvan is geschikt gemaakt voor de kinderen om te spelen. Zij hebben bij ons dan ook de ruimte om van alles te ondernemen. Ze kunnen vissen en varen in de slootjes of ze kunnen zoeken naar salamanders. We hebben  aan de overkant van de weg nog twee hectare grasland. Dit is “oud land” met greppels waar veel weidevogels graag hun nest hebben. We kunnen daar natuurlijk naar de vogels en hun jongen gaan kijken en later in het jaar hooien. Het gras wordt dan, nadat het heeft liggen drogen, van het land gehaald om in de winter als voer te dienen.

Rondom ons heen wonen boeren. Regelmatig gaan we met de kinderen bij ze op bezoek. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien hoe de koeien worden gemolken. Als het lente is en er lammetjes worden geboren gaan we ook graag even bij de schapenboer kijken.  Aan het eind van de zomer brengen we een bezoek aan onze appelkweker in de grote boomgaard. De appelbomen zitten dan helemaal vol. Zelf hebben we ook een kleine boomgaard maar zoveel bij elkaar is toch iets anders.