Biologische moestuin en zelf koken

Wij van kinderopvang De Hooijbergh vinden het belangrijk dat kinderen weten waar gezonde voeding vandaan komt en hoe een ‘plantje’ een heerlijke maaltijd wordt. Daarom hebben wij een biologische moestuin. De kinderen helpen met het zaaien, wieden van onkruid en oogsten. Ze leren hoe de verschillende gewassen groeien, bloeien en hoe lang het duurt voordat er geoogst kan worden. We hebben sla, boontjes, radijs, prei, uien, aardbeien maar ook bloemen om te plukken. De courgetplanten en pompoenplanten worden heel groot en klimmen zelfs net als de bonen. Sla en andijvie groeien in een krop, wortels en aardappels in de grond terwijl de spruitjes aan een stam groeien. steeds weer anders dus.

Er is ook een pluktuin aangelegd met verschillende soorten bessen en fruit; rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen en frambozen en wijnbessen.

Zelf een maaltijd koken

De kinderen krijgen de groenten en het fruit mee naar huis of eten het lekker zelf op in de groep. Wanneer we een grote oogst hebben dan verwerken we het in de warme maaltijd die we dan samen met de BSO kinderen klaar gaan maken. Bij de Hooijbergh koken we altijd gezond; aardappels, vlees en groente, een stamppotje of een salade?

Echt waar?!

  • De kinderen zijn zelf heel creatief met koken en verzinnen soms de lekkerste salades, toetjes of fruitshakes.
  • Van de zelf geplukte appels maken we appelflappen, taart of appelsap. Ook de pruimenjam smaakt heerlijk.
  • Wie bij ons een ei vindt mag het houden of zelf bakken.