Activiteiten Kinderdagverblijf

Activiteiten en thema’s

Elke vier tot zes weken kiezen we een thema waarmee we met de kinderen aan de slag gaan. We zorgen ervoor dat de thema’s passen bij de belevingswereld van de kinderen. Voor de kinderen van de jongste groepen (0-2 jaar) zijn deze soms hetzelfde als die van de peutergroep en soms zijn ze anders.  Bij elk thema kiezen we een paar boeken waaruit we gaan voorlezen. Iedere dag worden er door de medewerksters verschillende activiteiten bedacht en aangeboden.

Via de mail laten we u vooraf weten met welk thema we gaan werken. In deze mail kunt u lezen welke activiteiten er worden aangeboden en welke liedjes en boeken er gebruikt gaan worden.  Per leeftijdsgroep wordt er een woordlijst samengesteld die we gebruiken tijdens het nieuwe thema. Vier maal per jaar wordt er een thema gekozen dat te maken heeft met de natuur, de dieren of het buitenleven, bij De Hooijbergh staat het buitenleven immers centraal!

Alle kinderen spelen dan ook dagelijks buiten, ook wanneer het regent of als het koud is. Wanneer kinderen de juiste kleding aan hebben is dat geen enkel probleem. De kinderen die nog niet kunnen lopen kunnen ook in onze overdekte wintertuin spelen in plaats van op de buitenspeelplaats. Dit is mogelijk doordat er tijdens de bouw van het dagverblijf rekening is gehouden is met voldoende overkapping, schaduw en de inrichting van onze speelplaatsen. We hebben daarnaast eigen wandelwagens waarin de kleinste kinderen mee naar buiten kunnen. Veel van onze activiteiten spelen zich dan ook zo veel mogelijk buiten af, bijvoorbeeld eten, drinken, knutselen, zingen, dansen en spelletjes. Als het even kan, doen we dit lekker buiten!

Activiteiten voor de kinderen tot 2 jaar

Doelstelling van De Hooijbergh is dat kinderen vooral veel vrij moeten kunnen spelen en bewegen. De inrichting van de groep en de buitenspeelplaats bieden veel ruimte en de verschillende hoeken zorgen ervoor dat de kinderen uitgedaagd worden tot spel. Er is ook voldoende ruimte om even rustig iets voor jezelf te doen. We hebben oog voor alle kinderen en zorgen ervoor dat zowel de jongste als de oudste kinderen betrokken worden bij het aangeboden spel en de activiteiten. We bieden spel aan in kleine groepjes kinderen, de baby’s kijken lekker mee vanaf schoot of vanuit hun stoeltje.

Voor de baby’s hebben we een eigen grond-box waarin ze heerlijk kunnen spelen en waar de pedagogisch medewerksters rustige activiteiten met hen kunnen doen. Grijpspelletjes, blokjes bouwen, kiekeboe of lekker knuffelen bijvoorbeeld, zijn heerlijk voor jonge baby’s. Ook tijdens de verzorging en de voeding wordt er extra tijd gemaakt voor persoonlijke aandacht en/of spel.

Muziek maken en liedjes zingen vinden bijna alle kinderen leuk, bij elk thema komt dat dan ook terug. Ook kleuren, plakken, knippen en verven worden bij elk thema aangeboden. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen plezier hebben, het gaat bij ons dus niet om het resultaat. In je luier lekker verven op een groot vel op de grond of een groot kasteel bouwen in de zandbak. Het maakt niet uit of je vies wordt want dan ga je gewoon lekker onder de douche na het spelen. Kinderen hoeven niet met alles mee te doen, als ze ergens geen zin in hebben, zijn er genoeg andere dingen te doen. Soms willen kinderen echt maanden achtereen alleen maar bouwen, in de zandbak of met de poppen spelen. Bij ons mag dat! Wel zal het kind worden uitgenodigd om mee te doen met de andere activiteiten, maar dwingen om bijvoorbeeld te knutselen, dat doen we niet.

Peutergroep

Wanneer kinderen twee jaar oud zijn, gaan ze naar de peutergroep. Hier worden complexere en meer uitdagende activiteiten aangeboden. De groepsruimten van onze peutergroepen worden met elk nieuw thema helemaal aangepast. De kinderen leven daardoor nog meer mee met het thema. Wanneer het bijvoorbeeld gaat over het oerwoud, dan ziet de hele groep er ook uit als een oerwoud. Ze spelen met echte “grote-mensen-spullen” en spelen veelal het echte leven na. Ze kunnen zich dan ook heel goed verplaatsen in de wereld van het thema en doen volop mee.

Rollenspellen, echt voluit meezingen met de liedjes en precies weten hoe het verhaal uit het boek gaat, dat hoort bij peuters. Ze zijn de hele dag in beweging en maken vrienden die ze meetrekken in hun spel. De kinderen spelen veel buiten en wij bieden activiteiten aan in kleine groepjes maar soms ook aan de hele groep. Dansen, tikkertje, verstoppertje spelen en gym kun je met zijn allen doen.

Ook hier zorgen we voor voldoende persoonlijke aandacht voor ieder kind. De mentor houdt in de gaten of een kind zich vrij voelt, zelfvertrouwen heeft en zich goed ontwikkelt. Elke twee maanden schrijft ze haar bevindingen in een persoonlijk verslag en ze bespreekt dit jaarlijks (of vaker indien gewenst) met de ouders.

Op deze leeftijd worden de dieren van de kinderboerderij ook dagelijks bezocht. Eitjes zoeken bij de kippen, geitjes aaien of knuffelen met een cavia op schoot horen daar natuurlijk bij. De peuters hebben hun eigen moestuintje en verzorgen de plantjes. Zo leren ze hoe sla, boontjes of spinazie groeit en ook smaakt. Ze eten het natuurlijk ook zelf op!