Het buitenleven

Bij Kinderopvang De Hooijbergh staat het echte buitenleven voorop. Onze dieren spelen daarom een grote rol in het buitenleven. Er zijn: varkens, geiten, schapen, ezels, paarden, pony’s, konijnen, cavia’s en kippen.

De kinderen helpen mee met de verzorging van de dieren: hokken schoonmaken, eten geven, paarden en pony’s borstelen en vooral veel knuffelen. Ook met pasgeboren dieren komen de kinderen in contact. Ze mogen ze aaien, observeren hoe ze zich gedragen en zien wat de moeder doet. Vooral kijken hoe een pasgeboren diertje eruit ziet is fantastisch en natuurlijk heel leerzaam!

Kinderboerderij

Een eigen kinderboerderij!

Bij Kinderopvang De Hooijbergh beleven kinderen het echte buitenleven. We hebben een eigen kinderboerderij waar varkens, geiten, schapen, ezels, paarden, pony’s, konijnen, cavia’s,  kippen en duiven wonen. Je ziet ze in allerlei kleuren en maten. Zo leren de  kinderen dat een geit groot, klein,  langhaar of juist kortharig kan zijn. Ze leren het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes en zien hoe jonge dieren eruitzien. Regelmatig zien ze ook hoe ze geboren worden. Ook voor de ouders is dat een prachtige ervaring!

Respect voor de dieren krijgen kinderen zo vanzelf. Ze zitten graag met de dieren op schoot te knuffelen. Als er biggetjes geboren zijn is het feest; als je ze aait gaan ze vanzelf liggen! De verse eitjes die de kinderen vinden worden gebruikt om te bakken of om op brood te eten. Soms hebben we in  het voorjaar een pot-lammetje dat met de fles wordt grootgebracht. Alle kinderen helpen dan  natuurlijk graag mee.

Diervriendelijk

De kinderboerderij ligt midden tussen de speelvelden en de kinderen kunnen de dieren altijd zien tijdens het buitenspelen. Om ervoor te zorgen dat ze de dieren op de juiste manier aaien en behandelen gaat er altijd begeleiding mee. De kinderen van de buitenschoolse opvang helpen met het schoonmaken van de dierenverblijven. Ook kijken ze mee als de hoefsmid, de dierenarts of de schapenscheerder langskomt.

Echt waar?!

Het afgelopen voorjaar zijn er veel dieren geboren bij onze kinderboerderij. Er zijn kleine geitjes geboren, twee witte en twee zwarte. We hebben twee bonte veulentjes, een nestje konijntjes, acht biggetjes en een aantal jonge cavia’s.  Sommige dieren blijven gezellig op de kinderboerderij wonen, andere dieren zoals cavia’s en konijnen, krijgen vaak een nieuwe plekje bij onze kinderen thuis of gaan naar een andere kinderboerderij.

Biologische moestuin

Wij van kinderopvang De Hooijbergh vinden het belangrijk dat kinderen weten waar gezonde voeding vandaan komt en hoe een ‘plantje’ een heerlijke maaltijd wordt. Daarom hebben wij een biologische moestuin. De kinderen helpen met het zaaien, wieden van onkruid en oogsten. Ze leren hoe de verschillende gewassen groeien, bloeien en hoe lang het duurt voordat er geoogst kan worden. We hebben sla, boontjes, radijs, prei, uien, aardbeien maar ook bloemen om te plukken. De courgetplanten en pompoenplanten worden heel groot en klimmen zelfs net als de bonen. Sla en andijvie groeien in een krop, wortels en aardappels in de grond terwijl de spruitjes aan een stam groeien. steeds weer anders dus.

Er is ook een pluktuin aangelegd met verschillende soorten bessen en fruit; rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen en frambozen en wijnbessen.

Zelf een maaltijd koken

De kinderen krijgen de groenten en het fruit mee naar huis of eten het lekker zelf op in de groep. Wanneer we een grote oogst hebben dan verwerken we het in de warme maaltijd die we dan samen met de BSO kinderen klaar gaan maken. Bij de Hooijbergh koken we altijd gezond; aardappels, vlees en groente, een stamppotje of een salade?

Echt waar?!

  • De kinderen zijn zelf heel creatief met koken en verzinnen soms de lekkerste salades, toetjes of fruitshakes.
  • Van de zelf geplukte appels maken we appelflappen, taart of appelsap. Ook de pruimenjam smaakt heerlijk.
  • Wie bij ons een ei vindt mag het houden of zelf bakken.
Boomgaard-Kinderopvang-De-Hooijbergh

Natuurlijk speelterrein

Het is tegenwoordig moeilijk om nog een speelplaats voor kinderen te vinden dat er natuurlijk uitziet. Vaak is er een heel nette betegelde ondergrond met eventueel een stuk kunstgras waar een schommel of klimrek op is geplaatst. Het geheel is met strakke hekken omheind. Prachtig maar niet uitdagend.

Kinderen willen het liefst lekker kunnen spelen met zand, water, takken en kleden en dan graag in de bosjes of op de heuvel.  Natuurlijk moet een speelplein veilig zijn maar saai hoeft niet.

Wij hebben voor iedere leeftijdsgroep een eigen speelplaats. De kinderen hebben daar veel ruimte met verschillende ondergronden. Een stuk tuin waar ze doorheen kunnen kruipen, een verhard gedeelte om op te fietsen en een grasveld. Ook is er voldoende schaduw door bomen of een afdak. Er zijn volop plekjes waar je rustig kunt spelen zonder dat andere kinderen je storen  als je dat niet wilt. Je kunt er tenten bouwen, spelen in het zand en met de waterbanen. Ook kun je er  met houten blokken bouwen

De BSO heeft een crossbaan waar ze kunnen skelteren en fietsen of skeeleren. Er is een huttenbouw gedeelte waar naar harte lust van alles in elkaar gezet kan worden. Ook spelen in onze caravan of in de keet is populair. Als het even kouder wordt dan steken de BSO leidsters de vuur ton aan en roosteren we een worstje of marshmallow boven het vuur.

De omgeving

Kinderopvang De Hooijbergh bevindt zich midden tussen de weilanden net even buiten Schagen. Om ons heen niets dan rust, slootjes vol vis en kikkers, weidevogels, koeien en paarden, ganzen en hazen. In het voorjaar bloeien de tulpen en in de zomer ruikt het naar vers hooi.

De Hooijbergh heeft een terrein van bijna drie hectare groot. Een groot gedeelte daarvan is geschikt gemaakt voor de kinderen om te spelen. Zij hebben bij ons dan ook de ruimte om van alles te ondernemen. Ze kunnen vissen en varen in de slootjes of ze kunnen zoeken naar salamanders. We hebben  aan de overkant van de weg nog twee hectare grasland. Dit is “oud land” met greppels waar veel weidevogels graag hun nest hebben. We kunnen daar natuurlijk naar de vogels en hun jongen gaan kijken en later in het jaar hooien. Het gras wordt dan, nadat het heeft liggen drogen, van het land gehaald om in de winter als voer te dienen.

Rondom ons heen wonen boeren. Regelmatig gaan we met de kinderen bij ze op bezoek. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien hoe de koeien worden gemolken. Als het lente is en er lammetjes worden geboren gaan we ook graag even bij de schapenboer kijken.  Aan het eind van de zomer brengen we een bezoek aan onze appelkweker in de grote boomgaard. De appelbomen zitten dan helemaal vol. Zelf hebben we ook een kleine boomgaard maar zoveel bij elkaar is toch iets anders.

Speelterrein-Kinderopvang-De-Hooijbergh

Boomgaard

We hebben een echte boomgaard! Daarin staan bomen die nu volwassen zijn met verschillende soorten fruit. We hebben oude en nieuwe rassen. Er staan twee soorten pruimenbomen, verschillende appelbomen, peren om te koken of zo uit de hand op te eten en kersen.

Ook op andere plaatsen hebben we fruitbomen geplant. op de parkeerplaats staan een aantal lei-fruitbomen en ook langs het hek van de jongste kinderen staat een appel en een perenboom. Zo kunnen ze dagelijks zien hoe het fruit groeit.

De bomen worden niet gespoten tegen ongedierte en het fruit is dus helemaal biologisch.  De kinderen van de BSO helpen met het plukken van het fruit. Daarna maken we appelmoes  of appeltaart, pruimenjam ( zoveel pruimen kunnen we niet allemaal opeten) en we maken fruitsalades of smoothies.

Ponyrijden en verzorging

De Hooijbergh staat bekend om het buitenleven. Naast alle andere dieren van de kinderboerderij  zijn er ook paarden en pony’s.  We hebben een groot zwart Fries paard genaamd Bouk. Hij woont hier al 13 jaar en de grote kinderen mogen onder begeleiding op hem rijden. Hij heeft zelfs voor de koningin gereden. Bouk is gek op kinderen en doet heel voorzichtig. Hij heeft één oog waarmee hij beperkt kan zien. Dit heeft hij  opgelopen door een virus maar gelukkig heeft hij  daar geen last van. Alle kinderen kennen hem en als hij in de stal staat gaan ze eerst even langs zijn raam om hem gedag te zeggen.

Er zijn nog twee grote en tien kleinere pony’s. Samen met onze leidsters Rianne en Desiree kunnen de kinderen pony rijden, paardjes borstelen en knuffelen of gezellig met de pony’s wandelen. Onze Shantih is een heerlijke en geduldige, vrij grote pony die zeer vertrouwd is met jonge kinderen. Aan de hand of longeerlijn mogen ze op hem rijden. Een leuke manier voor kinderen om kennis te maken met het paardrijden en te ervaren of ze misschien bij een manege op paardrijles willen.  Extra leuk is het dat Shantih ook voor onze huifkar kan lopen en soms op die manier de kinderen van school komt halen.

Elk jaar worden er  bij de kleine pony’s wel een paar veulentjes geboren. De kinderen leven erg mee en letten goed op of de merrie mogelijk al gaat bevallen. Soms zijn ze dan ook bij de geboorte aanwezig. Een moment dat grote indruk maakt.