In-Verwachting-

In verwachting?

Een baby op komst is natuurlijk fantastisch, maar er komen tegelijkertijd een heleboel vragen op u af. Wanneer gaan we naar de verloskundige?  Wat hebben we allemaal nodig? Hoe gaat het als het kindje eenmaal geboren is. Wie gaat er op welke dagen werken en wie gaat er dan op het kindje passen? Op deze pagina hopen we u een klein beetje op weg te helpen.

Zodra u weet dat u in verwachting bent kunt u een afspraak maken met de verloskundige. De eerste afspraak ( een intakegesprek) zal rond de acht weken plaatsvinden. Via internet kunt u zoeken naar een praktijk bij u in de buurt. Als er meerdere zijn dan is het aan u welke u kiest, het is fijn als u iemand kent die ervaring heeft bij een praktijk. Naast een verloskundige is het ook goed om op tijd na te denken over kraamzorg na de bevalling. Er wordt geadviseerd om dit voor de veertiende week  van uw zwangerschap geregeld te hebben. U kunt met uw verloskundige bespreken welke verschillende  kraambureau’s er in uw omgeving zijn. Uw verzekering kan u vertellen met welke bureau’s ze samenwerken. U heeft recht op minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg gedurende de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling ( en soms ook tijdens de thuisbevalling). U kunt uzelf bij een kraambureau aanmelden maar u kunt ook de verzekering laten weten van welk bureau u gebruik wilt maken. Op de website van de verloskundige en van het kraambureau vindt u tal van tips en informatie over de zwangerschap, de bevalling en weetjes over pasgeboren baby’s. Heel aardig om te lezen!

Wanneer vertel je het nieuws op je werk?

Als je weet dat je in verwachting bent wil je het natuurlijk van de daken schreeuwen of juist niet ….omdat je eerst zelf heel even moet wennen aan het beeld van jou en je partner als ouders. Het is heel persoonlijk en daar is geen regel voor. Wat wel van belang is dat je er samen met je partner al over uit bent of één van de twee, of misschien allebei,  minder uren wilt gaan werken. Als de tijd rijp is en je vertelt je leidinggevende dat je in verwachting bent is het fijn dat er alvast gesproken kan worden over je wensen betreffende het ingaan van je verlof  en/of  het eventueel opnemen van extra verlof  na de wettelijke zwangerschap verlof uren. Het kan zijn dat het even duurt voordat een bedrijf je wensen verwerkt en dit kan spanning geven. Vooral als het onzeker is of je bv minder uren kunt gaan werken in je huidige functie. Bereid je dus goed voor en houdt rekening met een tijdspad.

Wie past er op jullie kindje?

Opa en oma zijn vaak reuze trots op hun kleinkind!  Als je een fijn contact hebt en ze bieden aan om op te passen is dat natuurlijk heerlijk. Als dit niet kan of als je er bewust voor kiest om een ander te laten zorgen voor jullie kind dan zijn er verschillende mogelijkheden. Waar je voor kiest is afhankelijk van een aantal dingen.

Gaat het om vaste uren en dagen opvang per week of heb je behoefte aan flexibele opvang uren? Wil je één vast gezicht als verzorgende en opvang in een huiselijke sfeer of vind je het fijner als je kindje in een dagverblijf komt met leeftijdgenootjes om straks lekker mee te spelen? Er zijn voor- en nadelen aan de verschillende opvangsoorten. Een gastouder vangt kinderen ( meestal) op in haar eigen huis, maximaal zes kinderen tegelijkertijd. Ken je de gastouder persoonlijk, dan is dat een  voordeel. Als dat niet zo is dan gaat een gastouderbureau voor je op zoek. Je gaat vooraf kennismaken en kijkt of het klikt. Houdt er rekening mee dat de gastouder je kindje meeneemt ( in de auto?) naar bv. de school van andere kinderen waar ze op past en dat ze vaak alleen is met alle kinderen. Dit is normaliter natuurlijk geen probleem maar als er calamiteiten zijn (kind valt en moet naar de dokter) is dit wel iets om bij stil te staan. Het persoonlijke contact dat jij en je kindje kunnen opbouwen met de gastouder is heel fijn. Ze heeft vaak in de ochtend lekker de tijd voor de jongste kinderen omdat de andere kinderen dan nog op school zitten. Bij gastouderopvang betaal je vaak een vast bedrag per maand als bemiddeling, daarnaast spreek je af hoeveel uur je kindje gemiddeld per week wordt opgevangen,  daar betaal je een vast uurtarief voor. Dit uurtarief is exclusief alle voeding, verzorgingsmiddelen als luiers en andere dingen als een uitje enz.  Als je flexibel werkt en je gastouder akkoord gaat met het opvangen op verschillende tijden en/of dagen kan dit een groot voordeel zijn. Ook als je in de avond of nacht en/of in het weekend opvang nodig hebt kan de gastouder uitkomst bieden.

Kies je voor opvang op het kinderdagverblijf dan gaat je kindje op vaste dagen (minimaal twee hele dagen) naar de opvang. Je kunt niet even tussendoor een dag ruilen. Dit omdat het belangrijk is voor alle kinderen dat de groep uit een vaste groep kinderen bestaat. Dit zorgt voor rust. Indien je incidenteel een extra dag (of een halve dag) opvang nodig hebt kan dat natuurlijk als er een plaatsje op de groep vrij is. Je kindje wordt opgevangen in een groep van maximaal 16 kinderen in de leeftijd van 10 weken tot 2 jaar. Er zijn maximaal 3 baby’s (10 weken tot 1 jaar oud) per dag op de groep aanwezig. Ieder kind heeft een mentor die werkt op de dagen dat je kindje op de groep komt. Zij houdt de ontwikkeling, de zorg en datgene wat je kindje meemaakt in de gaten. In totaal werken er maximaal drie vaste pedagogisch medewerkster (PM’er) per dag op de groep. Om ervoor te zorgen dat er veel aandacht is voor alle kinderen wordt de schoonmaak overdag verzorgd door onze interieurverzorgster. Je betaalt voor het kinderdagverblijf een vast bedrag per dag. Alle vaste voeding  waaronder twee broodmaaltijden en een warme maaltijd tussen de middag, fruit en tussendoortjes, drinken, luiers en verzorgingsmiddelen worden door het dagverblijf verstrekt en zit bij het uurtarief in. Ouders nemen alleen zelf flesvoeding of borstvoeding mee. Er wordt dagelijks vers fruit gepureerd voor de kinderen vanaf een half jaar en ook de groenten hapjes zijn dagelijks vers. Het dagverblijf is open tussen 07.00 en 19.00 uur. Je mag zelf weten hoe laat je je kindje brengt en ophaalt. Om te zorgen dat een kind teveel verschillende PM’ers per dag ziet werken de medewerksters op vaste dagen van de week. We hebben ook vaste invalkrachten in dienst die regelmatig op de groep werken  en dus de kinderen en hun ouders al kennen. Jonge baby’s hebben hun rust nodig, ook op het dagverblijf. Daar is natuurlijk aandacht voor. De baby’s slapen op de groep in hun bedje in goed geventileerde slaapkamers of in één van onze buiten-bedjes. Daarnaast wordt er extra aandacht geschonken tijdens het verschonen; lekker even insmeren met bodylotion, even de haartjes verzorgen en lekker kletsen met het kindje is heel belangrijk. Heel belangrijk is ook de veiligheid van ieder kind op de groep. Daarom zijn er altijd twee PM’ers op de groep aanwezig, ook tijdens het buitenspelen.

Wanneer Inschrijven voor kinderopvang?

Als je net in verwachting bent zijn er dus heel wat dingen om over na te denken. Om er zeker van te zijn dat er uiteindelijk een plekje vrij is voor je kindje bij de opvang van je keuze moet je daarvoor tijdig inschrijven, we raden aan om dit voor 16 weken zwangerschap geregeld te hebben. Bij het dagverblijf ga je eerst langs om eens te kijken hoe alles er uit ziet en hoe het er aan toe gaat, je kunt vrijblijvend een afspraak maken voor een rondleiding. Vaak ga je bij meerdere dagverblijven kijken, ieder bedrijf heeft immers zijn eigen visie en beleid. Vraag of er een wachtlijst is en zo ja voor welke dagen. Neem ook een lijstje met vragen mee zodat je niets vergeet te vragen.